PLASMA RIC EN FACTORS DE CREIXEMENT
L’any 2006 el científic Greenwood defineix la medicina regenerativa com “un camp emergent interdisciplinari de recerca i aplicacions clíniques centrat en la reparació, reposició o regeneració de cèl·lules, teixits u òrgans per a restaurar la funció malmesa per qualsevol causa, incloent els defectes congènits, malalties o traumatismes. Utilitza una combinació d’enfocaments tecnològics que van mes enllà del tradicional trasplantament i teràpies de reemplaçament. Aquests abordatges poden incloure, però no estan limitats a l’ús de cèl·lules mare, molècules solubles, enginyeria genètica, enginyeria de teixits i teràpia cel·lular avançada”.
El plasma ric en factors de creixement, en anglès PRGF (platelet rich in growth factors) és un tipus de teràpia dins de l’àmbit de la medicina regenerativa. És una tècnica que utilitza una concentració de proteïnes presents en el plasma sanguini i les plaquetes del pacient per estimular la regeneració i reparació de teixits.

La teràpia PRGF, ha estat desenvolupada pel laboratori BTI, pionera en aquest camp. Té coma objectiu ajudar a restaurar l’ambient biològic previ a la lesió, intentant portar a terme una regeneració i no una reparació. Això s’aconsegueix alliberant de forma controlada en el focus de la lesió de múltiples molècules amb capacitat regenerativa.
El 1862, Giulio Bizzozero, anomenat pare de les plaquetes, va descobrir un nou element morfològic a la sang amb important funcions en el control de les hemorràgies i les trombosis. A partir d’aquell moment s’inicia l’apassionant camí per comprendre i determinar la importància de les plaquetes en nombrosos aspectes fisiològics. L’organisme produeix cada dia uns 100 mil milions de plaquetes i la seva vida mitjana és tan sols de 8-10 dies. Aquest gran esforç energètic només es pot entendre assumint que des de un punt de vista evolutiu, les plaquetes juguen un paper decisiu en molts aspectes apart de la hemostàsia, com és la immunitat y la capacitat regenerativa en el nostre organisme.
Les plaquetes contenen un conjunt d’agent bioactius amb funcions biològiques indispensables en la regulació dels mecanismes de regeneració tissular. Entre aquestes molècules hi trobem diferents tipus de factors de creixement, que dona nom a la teràpia PRGF.
El vertader punt d’inflexió en el desenvolupament de la tecnologia del plasma ric en plaquetes apareix amb les investigacions del Dr. Eduardo Anitua cap a l’any 1997. El seu equip va utilitzar petits volums de sang (40ml) per aconseguir, després d’un centrifugat, l’extracció de la porció plasmàtica, la qual contenia una concentració de plaquetes 2-3 vegades superior a la biològica. Després de l’activació de les plaquetes amb clorur càlcic, s’infiltrava el contingut en el lloc de la lesió, amb resultats molt prometedors. Allà va néixer el PRGF que coneixement actualment, sota el paraigües del laboratori BTI i el seu fundador, el Dr. Eduardo Anitua.

El desenvolupament del PRGF es va produir en el camp de la cirurgia oral i maxil·lofacial i posteriorment es va estendre a altres àrees com son la traumatologia i la medicina esportiva, entre altres.
Una de les característiques del PRGF-Endoret de BTI respecte a d’altres plasmes és l’absència de leucòcits. Sobre la presència o no de leucòcits en el plasma ric en factors de creixement hi ha encara molt debat però nosaltres pensem que és la millor opció l’absència de leucòcits al plasma.
Un cop obtingut el PRGF mitjançant el procés de centrifugació, es procedeix a d’infiltració del mateix en l’àrea lesionada. Nosaltres realitzem sempre el procediment ecoguiat, tal i com recomanen els millors experts internacionals en aquesta àmbit. El procediment de la infiltració, incidint sobre la zona diana i també sobre el teixit sa perilesional ha de fer-se de forma acurada i precisa, per tal de que el resultat sigui òptim.

Normalment es fan 3 infiltracions, separades entre elles 1 o 2 setmanes.
Els resultats apareixen al cap d’un temps, que és variable en funció de si el teixit que tractament és múscul, tendó, lligament o articulació.